top of page
Vyhledat

Chorvatsko s eurem je i v létě levnější než Česko

V Česku panuje další euromýtus, který tvrdí, že ceny v Chorvatsku po přijetí eura neúměrně rostou. A to navzdory tomu, že v Chorvatsku je od zavedení eura nižší inflace než u nás v Česku. Proto jsme tam zajeli na kontrolní nákup. Výsledek je jasný - v Česku je o 20 % dráž.


Do Chorvatska jsme se vydali už na konci června loňského roku a provedli nákup průměrného spotřebního koše zahrnující základní potrvainy, drogistické zboží, snack a alkohol. Následně jsme provedli stejný nákup v Česku Pro objektivnější porovnání jsme zvolili stejný řetězec - Kaufland. V Chorvatsku v turistické destinaci Rovinj, v Česku supermarket na jednom z pražských sídlišť.


A jaké byly výsledky? V Česku je stejný nákup o 500 korun dražší!


Náš nákup měl v obou zemích stejných 25 položek. Nákup na pražském sídlišti byl urpostřed léta o 500 korun, to je o 20 % dražší. Jen 8 z 25 položek bylo u nás levnějších. Celé vyúčtování nákupu si můžete prohlédnout v následující tabulce:



Abychom vyloučili pochybosti, rovněž přidáváme vyfocené cenovky v obou supermarketech. Pro měnový přepočet jsme použili kurz 23,91 Kč za euro, který byl aktuální v době nákupu.






119 zobrazení0 komentářů

Comments


bottom of page