top of page
Vyhledat

O tom, kdy přijmeme euro rozhodne i druhé kolo senátních voleb

Možná si na první pohled říkáte, co má přijetí eura společného s druhým kolem senátních voleb? Divili byste se ale, jak moc.


Spolu s poslaneckou sněmovnou totiž bude o přijetí eura rozhodovat právě Senát, a proto je klíčové jeho složení. A kandidáti, které zvolíte dnes a zítra, v něm budou celých 6 let, během kterých se o přijetí eura bude na půdě českého parlamentu pravděpodobně rozhodovat. I proto průběžně monitorujeme náklady v obou komorách. Před dvěma lety jsme uspořádali virtuální hlasování parlamentu o euru. V každých volbách dotazujeme jednotlivé kandidáty a následně znovu ty úspěšné. V tuto chvíli je rozložení sil pro euro v Senátu ve prospěch jeho přijetí. Ve druhém kole senátních voleb se bude rozhodovat o tom, zda to tak zůstane. Přinášíme vám průzkum, jaký je postoj kandidátů ve vašem obvodu.


V průzkumu jsme oslovili všechny kandidáty, kteří postoupili do druhého kola, i ty, kteří uspěli už v kole prvním. Výjimkou byli tři kandidáti, na které nebylo možné najít žádný kontakt, neměli ani svůj web, ani sociální sítě. Tím pádem ani nešlo určit, jaký je jejich program a pomalu kdo vlastně jsou. Všichni tři byli kandidáty hnutí ANO 2011.


Mezi vítězi v prvním kole panuje v otázce eura plichta. Senátor Pavel Fischer za TOP 09 z Prahy 12 je pro jeho přijetí, zatímco Martin Bednář za ANO 2011 z Ostravy-město je proti. Ostatní neodpověděli.


Důležitější je ale nyní druhé kolo, kde vaše hlasy stále mohou rozhodnout, pojďme se na něj podívat. Ze 44 kandidátů nám odpověděla necelá polovina. Ve dvou obvodech – Chomutov a Opava to bude přímý souboj kandidátů pro a proti euru. V dalších šesti obvodech (Praha 2, Mladá Boleslav, Chrudim, Svitavy, Třebíč a Brno-město) můžete volit kandidáta, který je pro euro. Stačí se podívat do tabulky níže. Ve dvou obvodech je euro ztraceno, protože ho nechtějí oba kandidáti, jedná se o Teplice a Benešov. V ostatních obvodech se musíte spolehnout na své sympatie, i když lze na základě všech našich předchozích průzkumů odvodit, že pro euro nebudou ani kandidáti za ANO 2011, ani za ODS, a v Prostějově ani kandidát SPD.


6 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comentarios


bottom of page