top of page
Vyhledat

Polovina kandidátů do senátu chce euro. Koho budete volit?

O přijetí eura bude rozhodovat i Senát. Proto jsme se v našem průzkumu před senátními volbami do jedné třetiny senátních obvodů ptali kandidátů, zda by jako senátoři hlasovali pro euro. 44 % z nich odpovědělo, že ano, 53 % bylo proti a 3 % nevěděli.


Kandidáti, kteří byli pro často zmiňovali výhody pro českou ekonomiku a lepší životní úroveň občanů. Někteří, jako třeba hokejová legenda Dominik Hašek, který kandiduje v Benešově za TOP 09, neskrývali, že by jim česká koruna chyběla: „Jakožto konzervativní člověk miluji naši korunu a klidně bych si ji nechal. Ale když budu myslet ekonomicky na to, co je pro naši zemi v danou chvíli lepší, musím říci, že euro nám přinese daleko více pozitiv než negativ. Jestli mi tento názor přinese více voličů, to nevím, pro mnoho lidí je každá změna něčím trochu bolestivým. Ale z dlouhodobého hlediska je tu tolik výhod, že není o čem mluvit. Důležitým faktem je, že euro do naší země přiláká další byznys, což je zásadní. Sám mám zkušenost se skupinou lidí z USA, kteří chtěli přijít do Prahy, ale kvůli koruně se rozhodli pro jiný stát. V senátu bych hlasoval pro euro.


Zbyňka Ziggyho Horvátha, kandidáta za STAN ze Zlína velmi mrzí, že už euro dávno nemáme. Mimo neuvěřitelné úlevy firem i občanů od nedůstojného směňování v něm totiž vidí i bezpečnostní prvek v posílení vazby na západní společenství, což je podle něj noční můrou všech odpůrců společně evropské měny, kteří vidí svou příležitost nikoli v úspěšnosti naší země, ale v nestabilitě a chaosu.


Eva Tylová, kandidátka za Piráti na Praze 12 připomněla, že jsme se k přijetí eura zavázali při vstupu do EU, a že v eurech probíhá velká část obchodu, a dokonce si v něm půjčuje i český stát.


Kandidáti, kteří se vyjádřili proti přijetí eura většinou argumentovali, že to není výhodné, nebo že budou pro, až to bude výhodné, aniž by dokázali specifikovat, co to přesně znamená. Také padala obava ze zdražování, aniž by připustili, že v žádné zemi přijímající euro nedošlo k tak skokovému zvýšení cen, jako v Česku bez eura v letech 2022/2023.

Mezi odpůrce přijetí eura patří i kandidát ODS Hynek Hanza z Teplic: „Otázek by bylo víc, ale jasných odpovědí pomálu. Proč se tedy zbavovat měny, kterou můžeme do jisté míry ovlivňovat a která ničemu z hlediska zahraničního obchodu nebrání poté co mohou čeští podnikatelé využívat eurové úcty.“


Robert Šlachta kandidující v Břeclavi za hnutí Přísaha je pro zachování české koruny, protože věří, že díky měnové suverenitě může Česká národní banka fungovat nezávisle na Evropské unii a zemích, které mají euro.


Nejodvážnější je asi názor Martina Bednáře, kandidáta za ANO 2011 v obvodu Ostrava - město, který odpověděl: „Co by mě dnes přesvědčilo, by byl kurz 1:10 Kč za euro. Ten by byl aktuálně pro občany a celou ČR výhodný.“ Představa, že by naši producenti vyrábějící výrobek např. za 25 000 Kč, který dnes exportují za 1 000 euro najednou při kurzu 1:10 museli prodávat tentýž výrobek za 2 500 euro a těžko by s takovou cenou byli schopni konkurovat a něco prodat, ho příliš neznepokojovala.


První kolo senátních voleb proběhne v pátek a sobotu od 20. do 21. září 2024 v celkem 27 obvodech. Tam, kde nezíská žádný z kandidátů nadpoloviční většinu hlasů proběhne 2. kolo o týden později. Nejvíce kandidátů pro euro je na Praze 8, mezi kterými je i Lukáš Wagenknecht, který nám na téma euro poskytl detailnější rozhovor. Nejvíce kandidátů proti euru je ve Zlíně.



V rámci průzkumu jsme oslovili všechny senátní kandidáty, kteří mají dostupné sociální sítě, nebo kontakty na stránkách programydovoleb.cz. Celkem jich bylo bez dvou sto ze 169. Z nich odpovědělo 60 %. Kompletní výsledky můžete vidět v tabulce na konci článku.

Iniciativa Euro v Česku provádí podobné průzkumy před každými volbami. Letos to byly hned troje – senátní, krajské i evropské. Mezi zajímavými analýzami je i virtuální hlasování parlamentu o přijetí eura, které jsme mezi politiky uspořádali předloni.




72 zobrazení0 komentářů

Comments


bottom of page